10 zile pe apa – Partea I

De data aceasta, nu este un post despre aventuri. In schimb este un post despre un experiment de detox pe care il fac de aproape un an, in diverse etape: dieta cu apa. Anul trecut am inceput sa tin cura timp de 3 – 5 – 7 zile, iar targetul pentru inceputul acesta de an era sa tin 10 zile.

Disclaimer: Nu este recomandat sa urmati aceasta dieta fara supraveghere medicala si analize corespunzatoare. Exista o serie de aspecte pe care ar fi bine sa le considerati, deoarece este un experiment destul de dur atat pentru corp cat si pentru minte. Trebuie observat body mass index si respectat in consecinta, alaturi de celelalte aspecte ce tin de sanatate si safety.

Ce este dieta cu apa?

Exact cum spune numele, nu mananci absolut nimic, dar bei undeva intre 4 si 7 litri de apa pe zi. Intrebarea care planeaza in aer este „De ce naiba ai face asta de buna voie? Nu mori?”

Raspuns scurt: nu. Motivul: detoxifiere oarecum mai hardcore decat sa mananci salata

Care sunt pasii si efectele?

Cele 3-5-7-10 zile nu sunt chiar la intamplare. In momentul in care decizi sa incepi acest experiment, corpul tau schimba o serie de surse de energie, iar efectele se simt si se vad. Pe langa alternarea intre sursele de energie, vei vedea si o modificare destul de funky in simturile tale, despre care vom vorbi imediat.

Primele 3 zile

De fiecare data, primele 3 zile mi s-au parut cele mai dificile. In perioada asta corpul nu se prea prinde de ce te incapatanezi sa nu mananci, mai ales cand iti mai si miroase in jur a mancare.

In prima zi, se consuma resursele de glucoza / glicogen din ficat. In ziua 2 deja se face conversia spre proteine stocate, datorita faptului ca sunt mai usor de convertit in energie decat grasimile. Senzatia de foame devine usor neplacuta. Ca sa pastram un echilibru electrolitic, primul litru de apa de dimineata este amestecat cu o lingurita de sare de Himalaya si suc de lamaie dupa gust. Suna straniu dar are un gust acceptabil si te obisnuiesti cu el.

Ziua 3 de obicei e cea mai ciudata. In functie de organismul fiecaruia, undeva intre zilele 3 si 4 stomacul tau se cam prinde ca nu se serveste masa si intra intr-un fel de hibernare. Pana se intampla asta, senzatia de foame persista si se acutizeaza. Stiu persoane care au schimbari de mood destul de intense, eu nu prea am avut asa ceva.

In perioada asta incep sa se vada si primele variatii de greutate. Din ziua 2 eu slabesc cam un kilogram pe zi, si incep sa dorm mult mai bine, putin si eficient.

Continuarea, cu urmatoarele 7 zile, o gasesti aici

 

    Lasa un comentariu