Primul an de cursuri Photoshop

Azi dimineata am constatat cu oarecare surprindere ca s-a implinit un an de cand predau. A fost un an foarte diferit de ce ma asteptam, clar de tot. Ma gandeam initial sa incepem cu o statistica de cati cursanti au absolvit si alte cifre relevante, dupa care mi-am dat seama ca daca pe mine nu ma intereseaza acest aspect, pe voi cu-atat mai putin 🙂 Dar va voi spune povestea din spatele cursurilor.

Se facea ca aproape terminam facultatea si incercam sa imi dau seama cum as putea sa fac cel mai bine legatura intre ce am invatat si ce voi pune in practica. Intre timp, am mai predat niste cursuri extra-curriculare la gimnaziu, de fotografie, care m-au facut sa imi dau seama ca mi-e usor sa vorbesc despre ceva ce ma pasioneaza. Dupa un weekend de predat si practica cu niste copii, a incoltit ideea ca as putea sa folosesc informatia acumulata si etica de lucru din UK pentru a modela mentalitatea viitorilor fotografi de acasa. Cum de ce? Nu imi propusesem niciodata sa emigrez si sa traiesc acolo, planul a fost mereu sa revin acasa pentru ca am certitudinea (confirmata din nou si din nou) ca Romania are mult mai mult potential decat Anglia sau in general Vestul Europei.

Pana una alta, era o masura protectionista, intr-un fel. Cu cat oamenii care intra in industrie sunt mai bine informati si educati, cu atat creste nivelul serviciilor, competitivitatea si nivelul de trai. Mi-am pus in minte sa incerc, prin felul in care predau, sa incercam sa eradicam impreuna mentalitatea stupida „Shooting pe 75 de lei” sau „Nunta pe 100 de Euro”. Am observat ca, pornind de la ideea de predare Photoshop, pot sa aduc in discutie situatii de business strategy in fotografie, de vanzari, prezentare si marketing. Voiam sa sadesc in mintea lor ideea ca poti avea clienti si daca ai niste preturi rezonabile.

Punctul central a ramas intotdeauna Photoshop-ul, care este un software relativ complex si anevoios. Fiecare grupa difera, datorita membrilor si dinamicii ce se naste in clasa, iar asta face modul de a construi analogii si de ancorare a conceptelor un exercitiu foarte interesant si destul de dificil. Un cursant din seria ce tocmai am incheiat-o chiar a avut o observatie foarte pertinenta in acest sens, spunandu-mi: „Am impresia ca tu predai asa cum ti-ai fi dorit sa iti predea cineva tie”. Touché.

Trebuie sa stiti ca inainte sa ne apucam sa predam, am petrecut 9 luni construind suportul de curs, atat text cat si video, si tot pe atat luand (multumita in mare parte Alinei Marin) aprobarile de la ANC pentru a sustine cursuri de formare profesionala recunoscute de Guvernul Romaniei. Impreuna cu Alina, Ana, Oana si Dana (echipa F64) am construit de la zero cursul si am incercat sa gasim cele mai bune metode de a-l livra si de a preda intr-un mod usor de digerat dar care sa nu lase nimanui senzatia ca nu a invatat suficient. Din contra, fetele mi-au spus in repetate randuri: „Auzi, tu, nu le mai materie noua ca ii omori pe saracii cursanti.” Motivul este ca, lucrand in PS zilnic, descopar lucruri noi, procese noi, functii si moduri de edit care imi par relevante. De asemenea, nu vreau sa il uitam pe domnul Musceleanu si echipa Imatech Romania, datorita caruia am avut ocazia sa experimentam Phase One-urile 🙂

Am fost intrebat in repetate randuri: „Dar pentru ce-mi trebuie mie diploma? Pot sa fiu fotograf si fara diploma.” Da, foarte corect, dar cumva la limita legalitatii, iar intrebarea mea este: „Tu te-ai duce la un dentist care are diploma de pe la Constructii sau ASE, doar pentru ca s-a decis el de la sine putere sa isi faca un cabinet?”. Am auzit destule povesti despre nunti, botezuri sau shooting-uri facute praf de „fotografi” care they talk the talk, but they don’t walk the walk. Ca in orice domeniu, fotografia este un business si trebuie tratat ca atare. Educatie, business plan, costuri de amortizare, prospectii, acte, facturi, firma, taxe, legalitate 🙂

Mai mult decat Photoshop, imi doresc sa invat cursantii mei sa fie fair cu ei, sa inteleaga cum si de ce pot avea succes ca fotografi si sa faca tranzitia de la pozari la fotografi, cu respectul de sine si profesionalismul pe care cuvantul ar trebui sa il impuna.

Ce aduce anul 2?

  1. M-am apucat sa rescriu si sa refac suportul de curs si tutorialele video. Am preluat feedback-ul de pana acum si am gasit unde trebuie sa facem imbunatatiri
  2. As vrea sa tin mai multe cursuri in tara. Mi-a placut foarte mult cursul de la Sibiu si parerile cursantilor, care au fost foarte pozitive. As vrea sa incerc sa tin 3-4 cursuri in tara, in diverse locuri. Problema este ca acestea implica un cost crescut si trebuie sa fim siguri de cursanti ca sa putem programa datele si modul de predare.
  3. As vrea cand se incalzeste sa incercam sa facem ziua de shooting si afara. E un gand momentan, trebuie sa vedem logistica, care implica masini, catering in locatie si alte asemenea. Dar se rezolva si asta, n-o fi un capat de tara 🙂

Pana una alta, am doua saptamani de pauza si apoi incepe grupa noua. Daca vreti sa ne vedem la curs, detaliile le puteti gasi aici.