Primarul pe care il merita orasul

Am stat sa ma gandesc ceva la treaba asta. Cine va urma in scaunul mare din cladirea de pe Splaiul Independentei? Cred ca toata tara se uita alegerile din capitala ca la un examen de bacalaureat. Si sincer … nu pare ca ne descurcam asa bine.

Dupa analize, citit pareri, review-uri si scandaluri trecute, imi dau seama ca stiu la fel de putine precum stiam cand am pornit. De la inceput mi-a alergat prin minte un citat „Avem conducatorii pe care ii meritam”.  Si sincer, incep sa ii displac mai putin pe ei si mai mult pe cei din care se trag.

Cine? Hai sa vedem. Taximetristii care si-o ard cu „Hai boss, 20 de lei, ca sa merite drumul si la mine”. Soferii care claxoneaza cum se face verde, chiar daca sunt a 20-a masina din coloana. Oamenii care manaca sau beau diverse chestii si apoi arunca gunoaiele peste gardurile vii „ca acolo nu se vad”. Biciclistii care sunt mai catolici decat Papa si isi cer drepturi egale cu masinile dar trec pe rosu pentru ca semaforul e doar pentru autovehicule. Burtosii care fac gratare in spatele blocului si baga manele din Audi A4. Oricine cu Audi sau BMW pe Bulgaria, sau orice alt junghi de masina, care se cred miez in trafic si pune alte vieti in pericol. Medicii care cer mita. Profesorii care indoctrineaza copiii si le baga in cap ca scoala e viitorul cand de fapt este o barcuta de hartie care ia apa intens. Si cati altii. Voi, cealalta Romanie.

Toti injura sistemul. Il injura pe la colturi, la bere, spargand seminte. Toti se simt furati si nedreptatiti. Si asa si sunt. Dar cu orice pas pe care il fac, intretin si alimenteaza aparatul social care ii dispretuieste, ca un vesnic efect Pygmalion. Dar toti vor bani fara factura, vor sa nu plateasca taxe si totusi sa traiasca la fel ca afara. Ghici ce, dragii mei misei? Fix aceste trei lucruri le doresc si oamenii pe care ii injurati. Diferenta este ca ei sunt pe partea aia de gard unde iarba e mai verde, unde „le-a iesit pasenta”, unde „au avut mai mult noroc”. Oamenii pentru care House of Cards nu e fictiune ci un manual de instructiuni.

As fi vrut sa fac cateva observatii despre candidati, dar cred ca deja s-a scris si rescris toata istoria lor, fiecare greseala, fiecare mizerie cu care au fost prinsi. Mai interesant este sa ne uitam in jur si sa vedem cine ii alege. Eu cred ca nu exista in candidat decent, din varii motive. Cei mai resemnati dintre noi posibil sa arunce un vot lui Dan, in virtutea faptului ca e raul cel mai mic. Pare inofensiv. Dar nu exista cineva cu care sa te identifici, caruia sa ii acorzi votul cu increderea ca se va schimba ceva. E ca la pacanele. Dai o palma la butoane si vezi ce dracu pica. Intentionam sa povestesc despre caiac, camping, fotografie si business. Dar cred ca si lucrurile astea trebuie spuse. Si inca m-am abtinut elegant

 

Foto: House of Cards