BF Pro, asteptari si nazuri

Tin minte ca eram in anul 1 de facultate cand am auzit prima oara serios de Black Friday. La noi inca era nehotarata treaba, unii incercau, dar nu prea prindea cumva. Afara in schimb, macel. Reduceri peste reduceri, 50% off la chestii de 2-3000 de GBP si tot asa. Tot pe atunci am observat un alt trend, nemultumirea permanenta a tuturor, cu orice. Ma uitam cum cumparau colegii mei de an cate un Hasselblad digital sau ultimul Nikon redus serios si apoi se plangeau ca de fapt e second choice, ca nu au redus ce isi doreau si ca isi bat joc de ei. Mi se parea pretentios si stupid sa cumperi niste super echipament la preturi comode si totusi sa fii nemultumit. Sa iti distrugi placerea ca ai ceva super frumos cu neplacerea ca nu aveai ceva mai scump – o americanizare din asta stranie.

Iata ca anii au trecut si acelasi obicei a prins roade si la noi. De vreo 2-3 Black Friday-uri vad tot felul de scandaluri. Sa ne intelegem, sunt 150% sigur ca toti vanzatorii fac niste mizerii cu preturile ca sa para reduse, dar ghici ce? Fac asta tot anul, dar sunteti prea ocupati cu altele ca sa va prindeti. Trebuie doar sa mergeti in Mega Image si sa va uitati unde scrie „Oferta” sau „Cel mai bun pret” si sa comparati mai multe produse verificand pretul la pachet cu pretul la 100 de grame, de exemplu.

Acum, totul tine de research. Asta le spun si cursantilor mei. Daca ti se pare ceva dodgy la pret, Google este la o secunda distanta. Cauta pe site-uri din afara, cauta pe la competitie, fa o medie si vezi ce rezulta. Dar, cand vezi niste preturi care rup norma, mi se pare tiganie sa cauti calul de dar.

Daca stii ca exista BF si ca vrei chestii scumpe (vorbim peste 500 EUR), si iti planifici bugetul, faci cercetari. Si le faci cu cateva luni inainte, ca sa vezi cum dai si cand dai banii. Eu planuisem sa cumpar un 70-200 2.8 IS II, pentru ca orice tele am avut pentru Ds2/Ds3/5D3 nu face fata pe bestia care este 5DsR. Asa ca am facut calculele necesare. Cat costa obiectivul? Pai costa X.  Cat as fi dispus sa dau pe el? Pai 80% din X mi se pare un pret decent. Dar cand il gasesti si mai ieftin de-atat si cauti pe net si BH il are mult mai scump, parca nu-ti mai vine sa iti bati capul pentru faptul ca oamenii au crescut pretul inainte (btw, am sa ii intreb de crestere, ca sa nu aveti impresia ca sunt de partea cuiva – dar se vede pe grafic o crestere pe 6 Septembrie).

Ce m-a spart pe mine a fost pretul final. De ce? Am tot cautat sticla asta pe net si BF Pro-ul a adus-o la F64 sub cel mai ieftin anunt de 70-200 SH de pe OLX. Da? Mai ieftin decat cel mai ieftin SH. Din care scazi TVA. Si daca iei cu cash, scade si 16% impozit. Deci despre ce vorbim aici? Ok, nu toate sunt la fel de reduse, dar, cum spunea si Sabina, aveau genti Tamrac reduse mai mult de 60%, ceea ce e destul de impresionant.  Reducerile astea tin atat de bucataria interna cat si de adaosul comercial si rulajul general al produsului. Sunt multe variabile pe care, ca si consumator, nu le iei in considerare. Dar mi se pare de prost gust, si asta am observat la multi fotografi, sa te dai cu fundul de pamant si sa arunci cu rahat in vanzatori ca nu reduc lucrurile cat vrei si cand vrei tu. Treaba asta este in aceeasi oala cu „Ce cotatie ti-a dat fotograful ala? Lasa ca iti dau eu cu 30% mai putin, nu lucra cu el” si alte aspecte similare. Nu sunteti de aceeasi parere?