Aplicatie Geografica – Tunelul abandonat Lujerului

Imi place foarte mult sa descopar lucruri despre orasul meu si oricand se iveste o ocazie, incerc sa particip. Asa am ajuns la aplicatia geografica Tunelul Lujerului, organizata de Arhiva de Geografie

Nu stiam exact la ce sa ma astept, mai ales ca ultimele zile au fost friguroase si cu zapada. Din imaginile pe care le-am vazut pe grup, parea ca venea destul de multa lume, astfel incat nu stiam exact la ce ar trebui sa ne asteptam. Dar suna prea interesant ca sa renuntam datorita vremii.

Imbracati in echipamentul de snowboard, ne-am urcat in masina. La bord aratau +2 grade Celsius. „Taci ca-i de bine, nu o sa fie zapada, doar mocirla”. Cand ajungem dupa o mica eroare de calcul, la metrou la Politehnica, vedem grupul care era mult mai mare decat ne asteptam. Dupa vreo 15 minute, ne pornim in sir indian catre intersectia de la AFI. Drumul ne poarta inspre Lujerului. Dupa cele doua cladiri albe de birouri, intram pe stanga intr-o parcare si iesim in camp.

Campul respectiv este de fapt sina peste care traversam daca, la intrarea din Bucuresi mergem pe Timisoara, sau pe Valea Cascadelor.

In imaginea de mai jos, puteti vedea cu rosu vechea sina de tren iar cu verde aproximativ ruta pasajului

Zapada pe langa sine era in unele zone pana la brau, nefiind curata niciodata, ceea ce a facut toata aventura ceva mai solicitanta. Deja intrasem intr-o zona pe care nu o cunosteam deloc, practic in spatele cladirilor de la bulevard, pe langa care trecusem de atatea ori.

Elena si Ciprian intrecandu-se in poze la intrarea in tunel

Ruta initiala pe unde trebuiau sa intre metrourile.

Blocul din fata noastra este cel din intersectia de la Lujerului, care este fata in fata cu Cora. Sub zapada sunt munti de gunoaie, sinele de tren, ce-a ramas din ele dupa ce le-au furat cetatenii de etnie indoielnica si traversele de beton

Aici este intrarea. Deasupra intrarii in stanga sunt semnele de la parcarea subterana Cora.

In interior, mai putin intuneric decat ma asteptam. Ne-au fost povestite istoria tunelului si importanta sa sociala si strategica la vremea respectiva si am fost atentionati in legatura cu pericolele din subteran: gheata, gropi si turturi.

Prin fantele unde se vede lumina galbena poti vedea tramvaiele si masinile din pasajul auto de la Lujerului. De asemenea este o galagie si un vant de nedescris.

De apreciat ca in pasaj nu prea exista gunoi, asta este foarte tare. Este o atmosfera foarte stranie sa stii ca esti fix sub intersectie.

Lumea se strangea pentru un ultim brief

inevitabilul selfie

Dupa briefing-ul final, grupul se porneste spre iesire.

Dintr-un oarecare motiv, pe bucata aceasta de iesire zapada era mai adanca decat orice am vazut pana acum. In sir indian, civilizat, ne-am organizat ca sa ne indreptam spre asfalt.

Undeva deasupra noastra in dreapta este covrigaria de la iesirea din pasajul Lujerului si Carrefour market de la Virtutii cu Uverturii.

Grupul s-a intors catre Politehnica, insa noi a trebuit sa ne desprindem de grup si sa ne intoarcem spre casa. Una peste alta, a fost o tura foarte interesanta si abia asteptam sa ne intalnim la tura urmatoare. Multumim Arhivei de Geografie pentru experienta fabuloasa!

Save

Save

Save