Echipament: Rental vs. Cumparat

Acum vreo 10 ani luam primul contact cu inchiriatul de echipament, in Londra. Venind dintr-o cultura unde important este sa ai lucruri, mi se parea cam straniu sa inchiriezi cu ziua tot soiul de chestii. Logica mea la vremea respectiva era clasic romaneasca „e bine sa aiba omul lucrul lui”. Treaba e ca, in dulcele stil clasic, noi am cam lasat zicala neterminata. Daca ar fi sa o corectez, as zice ca „e bine sa aiba omul lucrul lui, in afara cazului in care ii trebuie de 4 ori pe an si atunci cam juma’ de zi”.

Am contemplat ultimele saptamani aspectul asta, incercand sa imi fac niste curatenie si sa introduc niste logica in echipamentul pe care il folosesc eu. Sertarul de poze continea vreo 14 obiective de Canon, dintre care uzual foloseam doua in raport 60%-40%: 17-40 si 24-70. Pe langa asta, stateau niste multi bani blocati in obiective foarte specifice ca Tilt-Shift-uri sau Zeiss-uri manuale. Sticle pe care le folosesc din cand in cand si care intr-o saptamana de cand le-am scos la mezat au si fost maritate.

Cred ca ar fi intelept acum sa impartim totul in doua categorii clasice, vast diferite: „must have” si „nice to have”. Indubitabil body-urile ar fi intelept sa le ai. Folosesc doua body-uri care sunt servisate si calibrate periodic insa am descoperit ca uneori exista features pentru care trebuie sa inchiriezi. Pe partea de poze, mai sus decat ce am acum lucrez cu Mihai Musceleanu de la Imatech de unde luam Phase One-uri cand avem nevoie de high end work pe care 5DsR-ul nu il poate reda. Pe partea de video, gasesc body-uri de a7s II la F64 sau la ArtKlub care sunt niste oameni super faini. Tot in spiritul video sau complex solutions lucrez cu Cornel Biciu si 50 Hertz Rental. Lumini, studio rental, grip, gaffer, transport si orice altceva iti poti dori pe platou sau in locatie – cu siguranta ei au. In partea de studio space, suntem la capatul celalalt: echipe de filmare si poze vin sa inchirieze de la noi. Inteleg logica lor financiara.

Acesta nu este un advertorial 🙂 Am realizat ca  am lucrat cu echipament de inchiriat multi ani si ca, in the long run, e mai intelept sa lasi oamenii de la rental sa cumpere o parte din gear-ul pe care vrei sa il folosesti o data pe luna sau, mai rau, o data pe an.

Ce vreau eu sa zic? Nu faceti ca mine. Logica economica dicteaza ca in orice scenariu posibil, echipament nou cumparat se va deprecia fizic si moral masiv, iar achizitia lui pentru project-based work este total ineficienta. Daca tot vrem sa fie ca in vest, poate ar fi indicat sa adoptam si logica de rentals ce a prins radacini acolo, ajutand sa se dezvolte business-uri de rental de calitate.

 

Just my two cents.