Prima intalnire cu Fuji GFX 50s si sample RAWs

Tin minte acum vreo 7 ani ca am fost invitat in Berlin la lansarea unui medium format digital. Am ajuns acolo intr-un studio luminos, plin cu lume, unde se discuta aprins despre noul aparat si abia aparutele (atunci) Sandisk Extreme Pro 128Gb care la vremea respectiva costau 750 EUR bucata. Ma gandeam ce tare ar fi ca, in viitor, sa se intample si la noi in studio lansari de genul ala. Fast forward pana la jumatea lui Aprilie cand primesc un telefon de la Cristina Tinta care-mi propune ca la Studio 82 sa se lanseze noul Fuji GFX 50s medium format. Fast forward to today: ziua lansarii.

Aterizez pe la 9 la noi in Popa Nan si apare si Macrina cu modelul nostru. Momentul adevarului: cutiile cu aparatul si obiective. Pe langa body-ul neasteptat de mic (echivalentul un 5DsR o idee mai gros) am avut si 3 obiective: Fujinon 32-64mm F4, Fujinon 63mm F2.8, Fujinon 120mm F4 Macro.

Dupa parerea mea, absolut suficient pentru ce avem nevoie. Pe langa asta, cei de la F64 au oferit si niste Sandisk Extreme 32Gb participantilor pentru a trage cu aparatul, carduri care au ramas cadou (modul normal in care ar trebui sa lansezi un aparat).

Primele impresii:

  1. Mi-a placut ecranul cu touch – se misca bine, rapid si ma atrage pentru ca eu n-am
  2. Viewfinder-ul electronic se misca nesperat de bine. Nu are lag, culorile sunt decente si pentru un sfert de secunda iti arata si rezultatul tras (presupun ca poate fi ajustat daca vrei)
  3. Mi-a placut ca are emulatoare pentru diferite tipuri de film (nu e ceva nou sau util, doar un fetish de-al meu – si Fuji-ul X-T20 al lui Sharky avea)
  4. Mi se pare foarte usor aparatul. Chiar si cu lentila de 120 mm care s-ar presupune ca e mai mare, tot a fost foarte echilibrat si usor de utilizat
  5. Sunt genul de fotograf care citeste manualul de instructiuni dupa 3 ani pentru ca il gaseste printr-un sertar – din nefericire pentru mine. Pe de alta parte, aproape totul a fost destul de intuitiv
  6. Nu stiu ce se intampla la viteze de sync mari cu Elinchrom-ul. Eu am un Skyport HS pentru Canon care merge aproape decent (minus gradientul care exista, oricat ar fabula ei ca nu). Neavand inca o varianta pentru Fuji, ar fi pacat sa pierzi treaba asta de altfel foarte utila
  7. Autofocusul mi-a parut cam slow. Pe de-o parte normal la dimensiunea sa, pe de-o parte se poate sa fie doar impresia mea. Am apucat sa ma joc cu el doar vreo 15 minute.
  8. Nu-mi dau seama clar de battery life dar sper sa fie mai buna decat media mirrorless-urilor.
  9. Mi-a placut foarte mult top display-ul care seamana cu cel de la Phase One XF, alb pe negru cu night time mode. 
  10. Senzorul mare. Oricat am da din colt in colt, un senzor mai mare e mai bun. Size matters, oricate teorii si imaginatie am avea.

Abia astept sa il am cateva zile pentru un test ca lumea, location shoot cu lumini si ceva Hi-Sync. La prima vedere e un mare pas inainte pentru Fujifilm, atat in calitatea cat si in target-ul lor.

Aici va las cu cateva RAW-uri trase de mine de test pe link WeTransfer ce va fi valabil cateva zile