Intr-un final, despre Sigma Art 12-24

De curând am avut nevoie de un obiectiv foarte wide. Datorită body-ului de 5DsR, opţiunile erau foarte limitate. Astfel, aveam de ales între 3 sticle:

  1. Canon 11-24 
  2. Canon 8-15 
  3. Sigma 12-24

Existau şi variante mai ieftine, de exemplu seria veche #Sigma 12-24, cu optică notabil mai slabă însă la un sfert de preţ, sau Samyang care, pe lângă dezavantajele Sigma-ului vechi, este şi cu focus manual.


Timp de 10 ani am folosit acelaşi 17-40L care a fost servisat regulat şi care şi-a făcut treaba foarte ok. Dacă tot e cazul de un wide, am zis facem şi un upgrade, având în vedere am încercat simplific pe cât posibil trusa de echipament astfel încât două wide-uri nu au sens. La fel, dacă în 10 ani F4 nu m-a deranjat, în condiţiile în care 1Ds Mk2 merge până la ISO3200, sunt şanse bune nu încurce nici de acum înainte.

 

După nişte research, am ajuns la concluzia cel mai versatil şi cu raportul cel mai bun preţ-calitate este fără îndoială 12-24. Punctajele de pe DxO Mark pentru Sigma şi Canon m-au convins nu merită diferenţa masivă de preţ. L-am luat în teste o săptămâna şi s-a lipit de geanta foto.

Mai jos, imaginea si doua crop-uri 100%

Review-uri tehnice găsiţi tone, peste tot. Între cele mai relevante, tehnic vorbind sunt LensRentals si deja clasicii DPReview. M-am gândit nu are nici un sens reintenvez eu roata când există oameni mai buni mine la asta. Prin urmare, o menţionez top 3 pro şi contra pentru mine.

Pro

1) Optic impecabilă. Până la urmă,o parte din imaginile mele se vor consuma pe net. Astfel, cei 16 mpx calculaţi de DxO nu încurcă atât de tare. Oricum 5DsR-ul are prostul obicei facă obiective foarte bune arate mediocru aşa aici m-am obişnuit.
2) Build quality. Oricât îmi doresc am grijă de echipament, există situaţii în care lucrez unde siguranţă mea primează în faţa siguranţei echipamentului. Sigma se apropie şi construcţie de Canon şi astfel nu există sacrificiu când vine vorba de weatherproof sau ergonomie. Unele review-uri observau locaţia inelului de focus. Practic, parasolarul este permanent montat iar inelul de focus se află pe el. Personal, mi s-a părut foarte ok, chiar un bonus.
3) Focusul foarte rapid. Nu prea ştiam la ce aştept – de fapt aşteptăm semene cu Canon-ul 85 1.2, prima serie. O grămadă de sticlă care se mişcă greoi dar exact. Probabil aici am avut cea mai mare surpriză, Sigma-ul venind cu un focus foarte rapid şi impecabil.

Contra
1) Greutatea fără îndoială este un minus. Mă uităm la Alin Popescu la Umanitara de Crăciun, cu Sony A7R II şi Samyang. Niciodată nu îmi dădeam seama pe unde e ascuns şi ce trage. Probabil setup-ul ăla este mega portabil, comparat cu 5Dsr şi Sigma. La fel de probabil vine şi el cu minusurile sale, aşa nimeni nu e perfect 🙂
2) Prima lentilă este foarte expusă. Revin la faptul lucrăm uneori în condiţii neprielnice. ai tot timpul capacul la tine este destul de greu datorită formei. În esenţă, nu prea încape într-un buzunar. Trebuie avut grijă permanent nu loveşti lentila de te miri ce, iar opţiunea de filtru, chiar dacă sunt importriva lui în general, este de asemenea indisponibilă.

3) Preţul. Este o lentilă foarte capabilă, construită exact pe nevoile noastre. Însă preţul fără îndoială reflectă acest lucru. Cum noua nu ne place  lucrăm cu bănci sau rate, tot echipamentul pe care îl achizitionam este cumpărat cu banii jos, lucru care e destul de problematic. Aici, ştiind vrem avem cele mai bune rezultate, nu am fost dispuşi sacrificăm calitatea pentru preţ. Aşa ne-am conformat.


Dacă va ţine cam aceeaşi perioada de timp, presupun îşi merită banii. Eu am calculat orice echipament achizitionez trebuie îşi scoată cam de 10 ori banii fie considerat o investiţie viabilă.

Va las cu încurajarea de a trage singuri propriile concluzii, considerând experienţă şi observaţiile mele. Tot ce ati vazut mai sus sunt needitate, cam ce a iesit din camera. Mai jos, varianta editata si finala a catorva imagini cu 12-24 🙂