Cum se vede noul iPhone de la balconul meu

Nu am stat niciodata sa astept cu interes lansarile noi de la Apple. Dar pentru noul iPhone am dat cateva refresh-uri. Si apoi m-am intrebat „De ce naiba?”. Pai, pentru ca ….

Anul acesta se implinesc 2 ani de cand am cumparat prima data un iPhone nou. Impropriu zis cumparat dar ca idee. Logica mea a fost simpla: urma sa plec o luna jumate pe motor si prin jungla in Asia iar camera lui 6s promitea sa ma salveze de scos aparatul din geanta si de look-ul de turist. Achievement unlocked si dupa 2 ani pot sa zic impacat ca a fost cea mai buna decizie pe care puteam sa o iau. Acum, cum se vede noul iPhone X de unde stau eu?

Pai, cu cat aparatul foto a devenit mai specializat (a se citi 50mpx si lentile grele) am renuntat sa il car sau sa il scot. Exceptie au facut fara indoiala timelapse-urile sau fotografiile ultra wide si de noapte, unde iPhone-ul meu e praf. Dar realizez ca un procentaj din ce in ce in mare din imaginile care devin amintiri, fisiere pentru blog sau posturi pe Facebook sunt facute cu telefonul.

Nici nu vreau sa vorbesc de ce stie sa faca pe partea de video iPhone X: Full HD la 240fps si 4k la 60 in anul in care aparatele Canon ies in Anno Domini 2017 cu Full HD 24 si se mai si mandresc cu asta.

Un ultim punct e navigatia. Eu folosesc Waze, Google Earth, MotionX si o sumedenie de app-uri meteo. Pentru enduro, offroad, camping, iesit cu barca, partea asta de navigatie a mers perfect, inclusiv in zone fara semnal GSM.

Astfel, eu impart utilitatea telefonului in: comunicare, fotografie, edit in PS Express, video + montaj, content creation pe FB/Instagram/Blog, navigatie.

Cum vad eu un iPhone de 2-3 generatii incoace? Ca si cand ai avea un telefon + un GPS Garmin + Olypus TG5 dupa mine (pentru ca zoom-ul e cam prin zona lui 18-55 care vine standard pe la toate aparatele, dar calitatea+functionalitatea sunt vast diferite). Astfel, calculul la bani se cam arata prin zona.

Acum, nu neg ca pretul este prohibitiv si ca unele chestii sunt nejustificat de vechi: waterproof / face detection. Pe de alta parte, daca e sa ma gandesc cat de mult integrez in munca mea si in viata de zi cu zi tot ce stie sa faca telefonul, poate are sens. La fel de bine cum m-am jucat cu Samsung S8-ul lui Andi si am ramas impresionat de cat de bine filmeaza, se misca si arata. Dupa ce se termina discutia logica incepe subiectivismul Apple vs Android unde nu prea am argumente.

Aaaaa… nu neglijam argumentul suprem: daca il iei pentru Candy Crush si selfie-uri, da. E scump, inutil, si da-l scapi pe jos e degeaba.

In incheiere, ziua mea se apropie cu pasi mari.