MDUR1: Proiecte Start-up Nation de vanzare

De mult ma batea gandul sa pornesc o rubrica de pareri neavizate intitulata „Manual de utilizare a Romaniei”. Aici discut lucruri pe care le cred importante. Astfel, acesta este inopinatul Episod 1.

Povestind cu tata, avem obiceiul de a avea pozitii diferite vis-a-vis de societate si politica. In esenta, el incearca sa gaseasca solutii, eu sunt relativ tentat sa ii alerg cu drujba prin fata Palatului Victoria. Pe de alta parte, mereu apare intrebarea: „Pai, ia pune mana si fa tu ceva, daca vrei sa schimbi. De ce astepti sa se indrepte lucrurile? Vino cu solutii.” Astfel, am ales, pentru inceput, sa pornesc rublica „Manual de utilizare a Romaniei” in care sa povestim putin despre experiente, probleme si solutii.

Tema de azi o gasiti aici. Niste destepti s-au gandit sa dea niste tunuri, sa aplice pentru proiecte si apoi sa vanda pentru profit si lipsa de responsabilitati. Dupa ce a inceput sa vuiasca internetul cu primele anunturi, o parte s-au rusinat si le-au scos de pe OLX, dar nu toti. Iar cei care le au inca, pentru ca le-am citit pe toate, sunt la nivelul „Am cainele bolnav, nu ma mai pot ocupa. Ia tu firma, da 25.000 EUR ca faci dupa aia 44.000 EUR”.

Motivele pentru care nu mi se pare ok sunt multiple.

  1. Fentezi regulile in acelasi mod in care te superi ca o fac politicienii. Asta este un punct important, pe care tata il denumeste „Ce face omul cand nu-l vede nimeni?”. Niste baieti s-au gandit sa faca un ban usor. Ca dai un tun cu pasajul de la Sudului sau ca dai unui consultant 1000 EUR si tu, degrevandu-te de responsabilitate, vinzi un proiect pe x10 suma, nu vad o diferenta. Not smen ii zice.
  2. Core-ul Start-up Nation, pentru noi ca tara, era sustinerea antreprenorilor pentru cresterea unor business-uri in care cred, pentru care au gandit un plan de afaceri, au studiat piata, au conceput produse. Sansele sa fie cineva fix interesat de un proiect de spalatorie/curatatorie (cum e un destept aici) sunt mici. Personal, cred anunturile astea vor atrage oameni care se vor gandi „Bai poate intru in business-ul asta, vedem ce-o fi”. Daca ai depus proiectul si nu ai cum sa il duci la bun sfarsit, ti-o asumi si te retragi. Sau il vinzi pe banii investiti, nu faci bisnita pe net cu lamentari la corazon „Mi-a murit pisica, nu ma mai pot ocupa.”
  3. Proiecte cu adevarat bune vor fi refuzate pentru ca fondurile au fost deja alocate pentru masinile de spalat ale baiatului de mai sus. Trendul asta a inceput acum niste saptamani ce e drept, nu e tocmai nou. Insa acum, cred ca sunt 2 directii posibile. Una ar fi ca oamenii calculasera sa dea tun din capul locului, nu aveau munca in plan. A doua, ca cei care au facut planul si-au dat seama in cateva luni ca nu sunt in stare sa duca la capat si incearca un exit disperat. Si daca tot exista o portita, merge si o bisnita mica pentru ca de ce nu. Aceste doua grupuri in esenta au ocupat niste locuri. Locuri pe care alti antreprenori, care au depus efort cinstit, le pierd. Cum zice Chilian, „ca-n viata”
  4. Repercusiuni de pe un an pe altul. Proiectul asta a ajuns sa existe dintr-un cumul de factori atat de improbabil, incat daca feeling-ul general e prost, se duce la canal. Eu o vad asa: sleahta de politicieni care conduc spatiul carpato-pontico-danubian au nevoie de sustinere. Problema primara a fost ca, din nefericire pentru ei, oamenii cu inclinatii antreprenoriale au suficient discernamant cat sa nu ii voteze. Proiectul acesta a fost miza lor de a castiga de partea lor niste zeci bune de mii de oameni, daca luam in calcul castigatorii de proiect, angajatii acestora si familiile mandre ca sotul, tatal, copilul s-a apucat de un business ajutat de stat. Asta inseamna ca statul merge pesedeul e bun, tre sa ramana pe podium ca facura bine. Spre deosebire de satenii de la birt care pe doua beri, malai si ulei pun stampila unde trebuie, grupul acesta nu are inclinatii similare deci e important ca proiectul sa fie peren. Cred cu tarie insa ca politicienii o sa-si revizuiasca criteriile cand vor vedea ca posibilele lor voturi sunt la vanzare pe OLX. Pentru ca, nu-i asa, doar ei sunt cu furatul, daca te bagi peste te bumbacesc. Astfel, o repercusiune foarte posibila este aceea ca vom avea conditii mai aspre de acceptare, care vor tria in continuare din aplicanti. Inevitabil, din pacate, si din aplicantii cinstiti. Pe de alta parte, ei deja sunt castigati. Proiectele implementate aduc TVA, aduc taxe si impozite din infiintari, salarii, venit, profit, dividende.

Bun, bun. Ce e de facut?

Primul si cel mai evident pas este sa nu se cumpere. Din punctul meu de vedere, daca se vinde, incurajezi piata asta. Si, ca orice piata incurajata, va prospera evident.

Al doilea, care nu e chiar in mainile noastre, ar trebui sa se autosesizeze organele aferente. De ce? Pentru ca, in general, daca ei gasesc o lacuna undeva unde nu vor sa fie, se astupa imediat. Producem un OUG si facem sa fie bine. Ar fi un pas care ar da o farama de credibilitate ca lucrurile se fac pe bune: „Ai semnat ca faci si dregi? Pai esti obligat sa faci si sa dregi. Daca te prindem cu ocaua mica, iti luam jucariile si platesti diferenta de salarii, chirii si altceva”.

Aici dai in alta discutie interesanta. Daca nu ingradesc aia, astia carora le merge miscarea o sa zica: „Bai, a fost bine cu pesedeul. Oamenii sunt prosti si eu, destept fiind, i-am fentat, am facut un banut, acum stam chill. Ii mai votam ca poate le mai vin idei d-astea si mai mancam o painica”. Si sunt sigur ca un sobolan de prin partid a gandit si faza asta. Daca simteau ei ca nu exista castig, era macaroana retezata din scutece.