Micul gigant: BenQ PhotoVue SW240

Mereu am fost adeptul culorilor precise și echipamentului pro sau semi-pro, pe care te poți baza oricând. Astfel, de câteva săptămâni, și-a făcut cuib pe biroul meu noul PhotoVue SW240 de la BenQ – un monitor pentru editare foto, cu un bezel foarte mic, design fain și performanțe excelente pentru ecosistemul unui fotograf.

Mai mult de atât, pentru mi se pare foarte ușor de montat-demontat, am un feeling îl voi folosi și ca monitor în locație în această vara.

 

  1. Design și construcție

De la SW271 mi-am dat seama BenQ a concentrat research-ul pe segmentul foto / video / creative. Montajul este unul destul de simplu, cu un picior rezistent și prindere în 4 puncte cu click pe spatele ecranului propriu-zis. Ce m-a bucurat foarte mult a fost faptul , deși cutia în care vine este destul de voluminoasă, ecranul poate fi împachetat într-un pelicase destul de subțire, ceea ce îmi propun fac.

Am primit de asemenea un Shading Hood SW240 ce vine opțional dar care cred cu tărie este absolut necesar pentru edit. Pentru ecranul are posibilitatea de a se roți 90 de grade pentru lucru în modul potret, mi-a plăcut  există adaptor pentru Shading Hood pentru Portrait Mode.

Atenția acordată nu s-a limitat la panel și corp, ci și la bezel-ul special conceput cu un gri neutru, care nu distrage cu nimic procesul de edit.

  1. Funcționalitate

Partea de conectivitate și de butoane seamănă foarte mult cu ce vedem la fratele sãu mai mare. Deși nu are acelai puc de control, primul hotkey este gândit schimbe modurile: Adobe RGB / sRGB / Black and White dar și Rec 709 / DCI p3 / DICOM sau custom-uri ce se găsesc mai departe în meniul avansat.

Controlul tradițional este foarte facil, în termeni de luminozitate și contrast însă cel mai sănătos a fost  îl las undeva aproape de 120 candele și un contrast relativ scăzut, înainte de calibrare. Singură observație aici ar fi butoanele nu sunt backlit însă m-am obișnuit cu ele destul de repede.

Frequency Separation help: întotdeauna folosesc help layere în ceea ce privește partea de skin retouching, în special Black and White. Din meniul monitorului, pe lângă Adobe RGB și sRGB, există opțiunea de a pune ecranul în B+W Mode prin intermediul lui Color Mode Hotkey.

Butonând printre Color Mode-uri, am mai descoperit o chestie care mi-a plăcut foarte mult, la care nu m-am gândit, deși pare logică: luminozitatea și contrastul se schimbă pentru fiecare profil default salvat (în funcție de preferințele editorului), la fel și pentru profilele de calibrare custom. Deși pare un detaiu, atenția acordată la acest nivel confirmă interesul ridicat vis-a-vis de calitate și performanță în ceea ce privește seria SW. Tot din categoria detaliilor pe care le-am apreciat este și opțiunea de a modifica intensitatea butonului On / Off, în 5 trepte de luminozitate.

De menționat, în ceea ce privește meniul, ar mai fi reminder-ul pentru calibrare care mi se pare foarte util. Evident având în vedere  ecranul poate fi rotit, există de asemenea auto pivot. Tot la capitolul mențiuni întră și faptul putem adaugă extra profile, fie din cele predefinite, fie Custom, în meniul lui Color Mode Hotkey.

În termeni de conectivitate, vine cu un HDMI, un Display Port și un DVI. Pe lângă asta, servim și două USB 3.1, SD card reader, sunet, iar la pachet vine cu toate cablurile necesare pentru conectivitate și power.

 

  1. Culori și calibrare

Primul lucru la noul SW240 este  poate afișa pe display-ul IPS de 24” peste 99% din spațul de culoare Adobe RGB și 100% din spațiul sRGB. Aceasta este, de departe cea mai relevantă trăsătură a sa.

Mai mult, monitorul implementează tehnologia de Hardware Calibration prezenta la fratele sau mai mare. Practic, prin intermediul software-ului nativ Palette Master Elements și cu ajutorul unui colorimetru, utilizatorii pot comunica direct cu procesorul lui SW240, fără a modifica output-ul plăcii grafice. Astfel, se asigura o reprezentare corectă și nealterata a imaginilor.

Tot în acest ecosistem ar trebui menționăm și 14 bit 3D LUT care, împreună cu calibrarea hardware și opțiunile complexe de conectivitate, dau naștere unor imagini, tonuri și gradienti impecabili.

Poate aici ar trebui dezbatem puțin mai mult partea de culori și de ce consider atât de important pasul făcut de BenQ  în această direcție.

Pe scurt, un semnal RGB ce pornește de la o fotografie trebuie se ducă spre placa grafică, iar de acolo spre monitor pentru a fi reprezentat, mai bine sau mai rău. Pe tot acest traseu, acesta se degradează într-o oarecare măsură. Această transmisie se face prin ceea ce se numește un LUT sau Look Up Table ce există și în placa grafică dar și în monitor.

Datorită faptului se lucrează în sistem binar și nu continuu, în transmisie pot apărea un fel de aproximări. Dacă avem un combo de placă grafică bunã și monitor de calitate superioară, pierderile sunt aproape insesizabile. Acestea devin vizibile în special când apar gradienti fini, efectul numindu-se banding.

Pentru a preîntâmpina aceste probleme, BenQ a construit un LUT special, în 14 biți față de 8 biți cât este oarecum standardul, deci aproape 16400 de niveluri față de cele 256 standard. Este important de avut în vedere , pentru a beneficia de acest tip de monitor și de performanțele sale la maxim, trebuie o placă grafică în 10 biți, de asemenea.

Am pus un colorimetru pe ecran vedem ce se întâmplă, și anume un i1 Studio. Rezultatele nu au întârziat apară și confirme valorile pe care le-am primit în manifestul de calibrare cu care se livrează.

  1. Concluzii

Personal, mereu am fost în căutarea performanței în ceea ce privește culorile cu care lucrez. În general, monitoarele cu performanțe notabile în această zona s-au situat într-o zona de preț destul de neplăcută. Pe de altă parte, monitoarele din seria PhotoVue SW, și mai ales SW 240-ul livrează culori, performanțe și opțiuni care cu greu pot fi egalate.

În cele câteva săptămâni de când l-am desfăcut, am apucat testez atât partea de edit video cât și foto și advanced retouching. E clar vom lucra intens pe el, procentajul ridicat de redare a spațiului Adobe RGB asigurând, pentru orice job culori corecte și constante.

In curand, le veti putea gasi de cumparat aici

#BenQ #BenQsw240 #BenQmonitor #AQCOLOR #PhotoVue#photographermonitor #colormanagement #photoediting#photogenicbybenq #coloraccuracy #widecolorgamut