NAS-uri pentru toti

Synology pentru fiecare. De ce?Sunt multe, multe review-uri tehnice despre NAS-uri. GhidulDSLR are unul foarte bun, despre un alt model ce e drept, DS418. Specificatii, cifre, performante, un text fain si foarte educativ. LA fel, Mihai Stescu a scris unul din punctul de vedere al unui blogger, cu complet alt vibe. Eu vin acum, cu o varianta III, cu ce cred ca nu au abordat ei: punctul omului de rand.Pentru mine, conteaza feeling-ul si ease-of-use. Asa ca hai sa avem o discutie, fara perdea, despre NAS-uri. Nu facem unbox-ing, nu intram prea mult in zona de features. Consider ca treburile acestea ar fi bine sa fie lasate celor cu expertiza tehnica in IT unde, surpriza emisiunii, nu ma prea incadrez.

Prima oara am auzit de NAS-uri de la un prieten de familie acum vreo 7-8 ani. Pe atunci era o chesti artizanala, in cel mai bun caz, dupa spusele sale. Eu ascultam cu un fel de interes, in virtutea faptului ca mi se parea mai simplu sa indes un hard in rack si sa zic asta e, decat sa am oarece asigurare. Pe atunci, retrospectiv, nu eram teribil de inteligent se pare.

Acum, nimeni nu recunoaste o chestie si, poate ca sunt eu mai simplu, dar orice echipament nou deschizi, te vei simti stingher, din cel putin doua motive:

1) pentru ca nu-mi fac un obicei din a citi instructiuni si

2) pentru ca e ceva nou si sunt 50% sanse sa il stric pana il bag in prinza. The plot thickens.

Primesc Synology DS418J si incep sa desfac. O cutie neagra imensa, cabluri de toate felurile si … un cablu de retea. Primul gand: „Error: Mac-ul nu are unde sa bagi cablu, o dam de gard. Hai sa vedem ce zice Google ca e grava treaba”

Acum, usor atehnic fiind pe partea de IT, am presupus ca Mac-ul si Synology trebuiau bagate in acelasi router (Pentru ca nu am citit instructiunile – step-by-step review a ceea ce se va intampla oricui). „Sigur te poti conecta prin retea wireless la el”, zic eu semi-increzator.

Scot NAS-ul din cutie, care ma surprinde. Mic, dar foarte dens. Ca idee, 4 hard drive-uri puse de-a latul, relativ aproape, intr-un case cu un look foarte organic. In general vine gol, ergo nu are mare greutate, insa am avut ocazia sa il testez cu 4 hard-uri super-faine: Seagate Skyhawk Surveillance. Ce face Skyhawk sa fie interesant este ca fac parte din seria de hard-uri concepute pentru read-write constant. De-a lungul perioadei in care am lucrat ca fotograf, ca nu pot sa-i zic istorie, am avut un hard de computer si doua externe care s-au cerut afara. Hard-uri normale, de la magazin: 2 Western Digital si un Toshiba. Pe scurt, intre seria Surveillance si hard-urile normale este aceeasi diferenta ca si intre olimpicii care intra la facultate gratuit sau cu bursa si cei care dau admiterea in toamna. Nu zic, bineinteles, ca daca dai in toamna nu apuci sa intri la o facultate. Dar, daca esti angajator, poate n-ar strica sa te bazezi pe olimpici.

Continui sa nu citesc instructiuni. The plot thickens II.

Pe site la Synology gasesti tot soft-ul de descarcat. Cea mai mare grija (pentru ca, din nou, nu sunt un specialist in IT) era cum vede Mac-ul meu device-ul nou. Suite-ul de soft-uri de la ei te ajuta sa:

 1. gasesti si link-uiesti hard-ul
 2. faci user pentru unitatile in lucru
 3. accesezi remote prin interfata tot ce ai nevoie
 4. backup cu multe optiuni

Ultimul punct e relevant pentru organizare. Sau pentru genuri diferite de organizare. Ca orice om, inainte sa ajunga la mine DS418J, am stat si m-am uitat sa vad cam ce stie sa faca. Acum, sunt doua tipuri de fotograf: 1) care stie sa organizeze tot si toate pe luni, ani, zile, ore, nume, etc si … 2) noi restul. Pentru mine era important sa export haosul deja existent (care, in apararea mea are un soi de logica) pe un drive extern la care sa am acces.

Totusi, haide sa vedem si niste cifre cu care vine DS418j:

 • Procesor 1.4 GHz Dual Core 64 biti
 • 1Gb DDR4
 • Encrypted speed: 112MB/s Read & 87MB/s Write
 • 21W consumati in uz si sub 9W in standby (asta este important pentru mine in ideea in care uneori, la jobs, ma alimentez din invertorul masinii si trebuie sa impart 600W cat poate el sa duca la Macbook, baterii foto, Synology, baterii de drona, monitor de control si alte jucarii)
 • pana la 48Tb de spatiu normal sau 24Tb cu backups

Pe langa asta, daca il folosesti intr-un singur loc, la studio sau acasa, DS418j + Hard-urile Skyhawk iti permit sa:

 • legi camera video de supraveghere la sistem
 • sa faci constant backups cu warnings daca ai deja un fisier backed-up pentru a evita dubluri si irosirea spatiului
 • sa il accesezi remote (lucru care necesita un pic mai multa
 • posibilitatea de a-l face Media Hub si de a face stream-ing pe Apple TV, Chromecast, Samsung TV, tablete, etc.

 

Sunt multe lucruri care pot fi relevante mai departe: viteza de scriere-citire, consumul, spatiul ocupat, culoarea, etc. Eu cred altfel si as vrea sa arunc o idee acolo, in eter.

The future is mobile. Pentru editare, ma conectez la noul BenQ SW240 cu laptopul si ce am de facut in Photoshop rezolv cu ajutorul lui Intuos Pro M. Cand sunt gata cu munca, iau MBP-ul si plec cu el pe teren, considerand ca toata informatia a fost aruncata „acasa in sufragerie”, ergo in Synology. Estimez ca in 2-3 ani un desktop va fi pointless iar a pastra informatie vitala pe device-ul cu care te plimbi va fi mereu un pret mai mare decat al unui Synology unde sa lasi tot ce ai nevoie