Tableta pentru edit: Cum o aleg si de ce?

La inceputul fiecarui curs de editare, facem o trecere in revista a partii tehnice care conteaza in fotografie si editare. Fie ca vorbim despre profile pentru camera foto, calibrare de monitoare sau utilizare de tablete, am observat cumva ca exista destul de multe neclaritati si mituri: „Aparatele nu se calibreaza”, „Monitorul meu e calibrat din fabrica”, „Tabletele sunt scumpe/pentru desenat”. In perioada imediat urmatoare voi discuta pe rand despre fiecare dintre aceste mituri, sa vedem de unde pornesc si de ce se pastreaza. Vorbind cu cineva zilele trecute despre editarea pe tableta, mi-am dat seama ca intrebarile sunt cumva aceleasi, aproape indiferent de oamenii ce alcatuiesc un grup sau altul.

  1. Tabletele sunt scumpe: Da si Nu. Depinde foarte mult de ce asteptari ai de la ea si ce specificatii cauti. Acum, pe site la F64 preturile variaza de la 356 RON pentru un Intuos Small pana la 26.000 RON pentru un Cintiq Pro 24 echipat cu un „creier” Cintiq Pro 3D. Le vom discuta in detaliu dar cred ca exista in principiu ceva pentru fiecare. Eu am cumparat in 2007 (primul an de facultate), un Wacom Bamboo Small resigilat de pe eBay. In 2018, cateva zeci bune de cursanti au invatat sa editeze pe ea, pe langa mine care am folosit-o zilnic pana in 2014.
  2. E complicat de folosit: Aici as zice da, pentru prima zi, sau primele 2 zile poate. Exista o diferenta majora intre mouse si tableta. Cu mouse-ul „impingi” cursorul pe ecran si nu exista o conexiune intre unde se afla device-ul si cursorul. Tableta (daca ii instalezi soft-ul) iti reproduce ecranul. Pe scurt, daca pui pen-ul in coltul din dreapta sus a tabletei, cursorul tau va fi in dreapta sus a ecranului. Daca pui pen-ul in mijloc, cursorul va fi in pozitia respectiva pe ecran. Cred ca asta de fapt e singurul aspect care „sperie” cursantii, mai ales dupa ani de zile de lucrat cu mouse sau trackpad. Iti da cu 404 la inceput dar dupa ce te adaptezi, nu exista drum inapoi, mai ales ca multi, inclusiv eu, acum folosim tabletele si ca trackpad pentru computere.
  3. Trebuie sa iei o tableta mare: Nu. Este important sa te gandesti pe ce urmeaza sa  editezi. Ca sa nu intram in chestii prea tehnice, pentru tabletele fara ecran (Intuos One/ Intuos Draw/Intuos Pro) size matters. In esenta, daca lucrezi pe ecrane pana la un 19 inch, variantele Small sunt super ok. Cu cat creste dimensiunea monitorului sau daca mai adaugi unul, treburile se schimba si recomand cu tarie un M. Astfel, iti poti permite sa faci niste miscari mai ample dar cu un control foarte bun. Un ecran mare pe o tableta mica iti restrictioneaza acuratetea intr-un mod simtitor. Desi mi-a placut foarte mult varianta L a unui Intuos Pro, insa este foarte, foarte mare pentru editing de imagine. Sunt sigur ca pentru graficieni/pictori/desenatori este o alegere super faina pentru ca permite niste miscari foarte organice si ample.

Ce trasaturi/optiuni au tabletele si care dintre ele sunt cu adevarat utile:

  1. Wireless – probabil cea mai comuna optiune. Majoritatea tabletelor au optiunea de a cumpara ulterior un kit wireless. Personal, am apreciat mereu optiunea asta si, mai ales la prezentari, e foarte usor sa te plimbi cu tableta si sa ramai mobil
  2. Touch – Nu toate tabletele au optiunea asta. Am trait foarte bine multi ani fara ea cu micul Bamboo S. Cu toate astea, odata ce am pus mana pe un Pro M, mi-a placut mult optiunea si m-am surprins folosind-o mai mult decat orice alta solutie.
  3. Butoane extra + Touch Ring – partea aceasta are mai mult de-a face cu experienta pe care o acumulezi, utilizand tableta. In functie de tableta, poti sa nu ai butoane (Intuos One / Intuos Bamboo vechi), sa ai 4 (Draw, de ex) sau mai multe + Touch Ring (Pro / Cintiq). Pe scurt, o parte din butoane te ajuta sa inlocuiesti hotkeys, daca editezi cu tableta in brate si nu ai chef sa te intinzi pana la tastatura. Altele te ajuta la setari, precision mode sau pot fi modificate in functie de editor. Touch Ring-ul a fost ultimul cu care m-am imprietenit si a devenit rapid cel mai folosit. El poate executa unul din 4 task-uri: Zoom, Rotate, Cycle Layers si Brush Size. La inceput nu le vei gasi utile, cel putin nu imediat. Insa Touch Ring-ul, cu sensibilitatea la minim, va fi rapid integrat in workflow-ul de edit foto, dupa parerea mea. 
  4. Monitor – Probabil cele mai spectaculoase jucarii pentru edit sunt tabletele grafice cu ecran. In principiu sunt doua serii diferite: Mobile Studio Pro si Cintiq. Diferenta majora intre ele este aceea ca Mobile Studio vin cu un sistem intreg, procesor/ram/sistem de operare Windows pe cand seria Cintiq in principiu este doar o tableta cu ecran, ce trebuie legat la un computer (cu exceptia 24 Pro care poate fi upgraded sa fie self sufficient). Intre cele mai importante trasaturi e faptul ca ecranul se calibreaza, iar ecosistemul Wacom este gandit sa comunice cu i1 (Colormunki, Display Pro sau Studio)
  5. Pen-ul – Stiu ca asta poate nu e un aspect chiaaaar important dar eu tin la el foarte mult. Seriile entry level vin cu un pen relativ simplu, care este destul de ok. Asta pana pui mana pe o serie superioara cu Pro Pen sau cu Airbrush. Grip superior, tilt control foarte precis si optiuni mai complexe pentru nib-uri. Problema ar fi ca nu poti utiliza pen-urile din serii superioare pe tablete entry level si nici invers.
  6. Textura – exista, pentru seriile Intuos Pro, optiuni diferite pentru suprafata de lucru. In functie de preferinte, editorii pot alege texturi mai soft sau mai dure, gandite astfel incat pen-ul sa alunece mai usor sau mai greu. Personal, fac parte din grupul celor care prefera o textura smooth si un nib mai funky pentru viteza de executie crescuta.

Sper ca v-a ajutat aceasta mica introducere. Si, la final, the best wacom hack in the world. Click here and laugh!