Povestea lui Asustor

 Evolutia NAS-urilor pentru uz casnic a vazut, cel putin in ultimi 2 ani, o crestere semnificativa. Fiecare producator a incercat, prin metode proprii, sa incerce sa descopere ce isi doreste un consumator obisnuit de la un sistem de acest gen. Astazi, as vrea sa povestim putin despre doua echipamente interesante ce au ajuns la noi in birou, Asustor AS4004T si fratele sau mai mic AS1002T v2. Aceste doua solutii de stocare pe retea, produse de Asustor deschid pe de-o parte usa catre viteze, build quality si functionalitati excelente la preturi accesibile.

ASUSTeK este concernul din spatele unor echipamente excelente precum Asus Republic of Gamers (monitoare, laptopuri, desktopuri), seriei Zenfone si Zenbook, sistemelor wireless Lyra Trio si multe altele.

Primul lucru ce l-am apreciat la Asustor este ca au pe website Asustor College. Plecand de la premisa ca o buna parte din publicul lor nu este familiarizat cu sistemele, au conceput o sectiune speciala, impartita pe lectii si capitole, unde puteti afla absolut totul despre NAS-uri, ce sunt, cum se conecteaza, ce stiu sa faca si ce foloase ne aduc.

Acum, AS4004T-ul este un echipament care deja cocheteaza cu zona premium, din punct de vedere al specificatiilor. Cel mai relevant aspect pe care il vad aici este ca au adus conexiunea de 10Gbps intr-un device care isi gaseste confortabil locul in orice casa. Al doilea este capacitatea mare de stocare la care poate ajunge si anume 4 HDD-uri de cate 14 Tb, in total ajungandu-se la un maxim de 56Tb, in functie de varianta de RAID aleasa – in varianta fara extensii. Utilizand cele doua extensii disponibile, se poate ajunge la un total de 168Tb (3 unitati x 4 HDD-uri x 14 Tb). Ca optiuni, acestea sunt:

RAID 0 – unde un fisier este citit de pe mai multe discuri, permitand astfel vitezele cele mai mari. Dezavantajul este ca aceasta optiune vine cu riscuri crescute. Pe scurt, toate spatiile de stocare sunt gandite si vazute ca unul singur, iar atunci cand un HDD decide sa pice (toate pica, e doar o chestiune de timp) rezultatul va fi o pierdere de informatie relativ complicat de rezolvat. In general RAID 0 este gandit pentru cache-urile de live streamsau alte conditii in care viteza surclaseaza siguranta informatiilor

RAID 1 – este varianta cea mai cunoscuta si probabil intre cele mai sigure. Este gandita ca o dublare a informatiei care, in coditiile lui AS4004T, ne poate duce la un 24Tb (2x12Tb cu backfup-ul pe ceilalti 2x12Tb). In conditiile in care unul din HDD-uri pica, ce se intampla este ca, la inlocuire, discul nou va primi informatia de pe discul de backup, asigurandu-se in continuare integritatea informatiei.

RAID 5 – o declaram “The best of both worlds”. RAID 5 este gandit sa stocheze informatia pe mai multe HDD-uri, avand astfel viteza aproape de cea a lui RAID 0 dar stocheaza backups (sau parity information) astfel incat, daca un HDD se strica, recuperarea se face din cele ramase. Aceasta varianta utilizeaza aproximativ o treime din spatiul de stocare pentru backup (parity information).

Acum, daca tot ar fi discutia despre unde facem backups si ce ne poate salva de la pierderea de informatie, as putea mentiona aici seria de hard-uri IronWolf Pro de la Seagate care, pe langa faptul ca vine cu toate dimensiunile posibile pana la limita maxima ce o poate primi AS4004T, vin si cu optiunea de Rescue Service care va da acel plus de siguranta de care aveti nevoie. Ca si creator de content foto si video, am avut de doua ori neplacuta experienta de a pierde informatia de pe hard-uri iar recuperarea s-a dovedit adesea costisitoare si anevoioasa.

La prima vedere, design-ul lui AS4004T este primul lucru de apreciat. Forma este destul de compacta, iar textura de pe panoul frontal il ajuta sa dubleze ca NAS dar si ca obiect decorativ pe un raft, mai ales luand in considerare ca, din setari, LED-urile de pe panou au intensitate varabila.

Am inceput cu panoul frontal pentru ca voiam sa mentionez una dintre cele mai utile trasaturi ale acestui device. Mai exact, faptul ca este tool-less si ca hard-urile sau SSD-urile sunt hotswappable, se pot monta fara sa mai trebuiasca surubelnite sau altfel de unelte iar elegantul panou frontal are prinderi magnetice. In spatele sau, se afla cele 4 clapete care permit extragerea unitatilor HDD/SSD si inlocuirea sau upgradarea in mai putin de un minut. Acum, eu imi amintesc o discutie avuta cu un prieten bun acum vreo 5-6-7 ani, IT-ist de meserie. Imi povestea ca ar putea sa imi construiasca un NAS el si din ce intelesesem eu parea sa fie un computer cu multe hard-uri dar fara monitor dar nu e nici server dar se acceseaza pe retea. Practic, stramosul NAS-urilor de azi.

Uitandu-ma acum la ce nivel de tehnologie este incorporata in seriile noi de Asustor imi dau seama ca de fapt solutia a fost mereu la-ndemana. Doar nu era imbracata chiar cum trebuie. Noul AS4004T vine cu un procesor Marvell Armada 7020 Dual Core de 1.6 Ghz, memorie de 2Gb DDR4, doua intrari USB 3.1 si, pe langa deja faimosul port 10Gbps, mai serveste inca doua porturi de cate 1Gbps fiecare.

In partea din spate a unitatii, pe langa cele trei porturi Ethernet, avem prezenta mufa de curent si cooler-ul. Aduc aminte de el pentru ca este gandit sa fie foarte silentios, in prima faza si, de asemenea, din setari poate fi controlat de optiunile Auto, Low, Medium si High Speed.

Indiferent ca este gandit ca o solutie SOHO ( Home to Power user) sau ca un dispozitiv de stocare in retea clasic, securitatea este de asemenea un punct de mentionat. Pe langa criptarea SSL, ce face sistemul interesant este faptul ca poate, daca este necesar, sa limiteze IP-urile sau familiile de IP-uri ce au voie sa il acceseze, fie LAN fie via net.

Ce face seria AS40, cu precadere AS4004T-ul sa fie spectaculos sunt performantele sale de read-write. In spatele look-ului elegant si compact, exista viteze comparabile cu seria AS70 care deja intra in zona de utilizare heavy duty / enterprose / prosumer

Si aici, o lista completa de read/write pentru toata suita de produse Asustor

Se poate uneori insa ca un NAS mai avansat precum este AS4004T sa fie o idee prea mult pentru un user ce abia incepe sa intre in aceasta lume. Exact pentru acest scop, Asustor a creat seria 1, cu precadere AS1002T, versiunea a doua. Acesta primeste de asemenea HDD-uri pana la 12 Tb, este cu 20% mai rapid decat predecesorul sau si are un pret mai mult decat atractiv.

Pe scurt, vine cu un procesor Marvell ARMADA-385 Cortex-A9 1.6GHz (Dual-Core) care face fata cu bine oricarui task. Acesta il regasim si pe varianta 4-bay AS1004T v2, ambele upgraded de la 1.0GHz al modelelor AS1002T/AS1004T.

Avand un singur port Ethernet, suporta o conexiune pana la 1Gbps cu performante de scriere/citire undeva aproape de 110MB/s, ceea ce permite o accesare si scriere buna spre foarte buna pentru clasa entry. Intre alte caracteristici, vine si el cu doua porturi USB 3.1 pentru expansiune, porturi ce sunt situate unul pe partea din fata si unul pe partea din spate a unitatii.

Daca am vorbit la AS4004T despre faptul ca nu are suruburi si se pot scoate sau inlocui HDD-urile foarte usor, ceva similar se intampla si aici. Pe de-o parte, fiind o clasa usor inferioara, acestea nu sunt hotswappable insa carcasa este prevazuta cu suruburi speciale pe spate ce se pot desface cu doua degete. Cumva am gasit treaba asta foarte practica, in ideea in care, pentru prima experienta cu un NAS, asteptarile unui home user sunt acelea de a avea totul relativ usor si prietenos. Diferenta notabila este ca AS1002Tv2 este Personal/Home user, pe cand fratele sau mai mare AS4004T este Home/Power user.

Un ultim aspect de notat aici este pozitionarea butonului de Power. Ma asteptam cumva, ca la orice device electronic, sa aiba butonul de power pe partea din fata. Sau oricum, udneva evident cum este la AS4004T. Ori, in cel mai random caz, sa porneasca singur cand primeste curent. Mi-a luat cateva secunde sa ma prind ca este pus pe placa din spate langa ventilator dar i-am dat de cap intr-un final.

Pe partea de software, pe site-ul Asustor exista sectiunea de App Center unde puteti gasi o suita impresionanta de soft-uri. Pentru inceput, acestea sunt sortate in functie de tip, fie ele de back-up, content management, downloads sau multe altele.

Pe langa aceasta, exista si optiunile de trending si new apps, in ideea in care exista o multitudine de developeri mai mici ori mai mari precum Mozilla (browser), Avast (security), Amazon (multimedia) sau Asustor (softuri native, elearning, o lista intreaga.)

Per total, modul de lucru al celor doua NAS-uri este un indicator ferm al adoptarii in masa a acestui sistem de catre home users. Un price point prietenos, un set de features mai mult decat generos si un design minimalist si atractiv face din Asustor un competitor serios pe partea de solutii de stocare pe retea

    Lasa un comentariu