Synology DS218 pe steroizi

Sunt la al doilea NAS in teste de la Synology si tot descopar chestii, care mai de care mai interesante. Am primit luna trecuta un DS218 care, pe dinafara parea ceva obisnuit. Insa, in interior, ascundea un Easter Egg foarte interesant. Dar sa incepem cu inceputurile

Cu cateva luni in urma, mergem la munte cu specialistii PC Garage, pentru un training/retreat pe partea de Seagate + Synology + Lacie, adica ce ne intereseaza sa stim cand orice content creator vrea sa-si arhiveze informatia. De la una la alta, incep sa ma uit eu dupa un NAS de casa, in conditiile in care am deja un sertar cu HDD-uri in rack-uri cu vreo 30 Tb de informatie, dar nimic in RAID. Imi place mie sa traiesc periculos, aia-s banii.

Dupa weekend, vorbind cu echipa Synology, imi propun sa ma joc putin si cu DS218, un NAS cu 2 bay-uri, din zona de entry cu trasaturi de pro. Odata cu aparitia sa, au cam apus zilele cand gap-urile dintre entry si pro erau aproape de neconceput, la fel ca si diferentele de pret.

Pe scurt, DS218 arata cam asa, in cifre:

– procesor quad core 1.4 GHzRealTek RTD1296 64 bit fata de dual core 1.3 GHz Marvell Armada 32 bit al versiunii anterioare

– 2Gb RAM DDR4, fata de 512 DDR3 al vechiului DS216

– Gandit destul de mult pentru entertainment, servim optiuni de transcoding 4K 10-bit, semn ca se adreseaza consumatorilor de media care apreciaza calitatea unui video

– daca tot am mentionat calitatea video, aceea vine sub forma unor fisiere relativ mari, astfel incat DS218 suporta pana la 2x12Tb hard-uri

– dpdv al conectivitatii, servim una bucata port Gigabit Ethernet asezonat cu doua porturi USB 3.0 pe spate si un singur USB 2 in partea din fata a unitatii, care face casa buna cu butonul quick copy

DS218 este, de fapt, bridge-ul perfect din gama lor de produse, integrand cele mai cerute functii de la fratii lui mai mari: tray-uri hot swappable, memorie de 2Gb si one touch back-up si butonul de quick copy. 

In afara de DS718+, care are o viteza ceva mai spectaculoasa de read/write, 218-le este intre cele mai rapide, cu un read/write standard de 112mbps. Considerand ca poate primi un total de 24Tb, logica dicteaza ca, in RAID 1, se poate lucra in conditii de maxima securitate cu 12 dintre ei la viteze mai mult decat multumitoare pentru Home Use sau Small Office. Ca si alegere, Seagate este de departe cea mai buna, datorita serviciului de recuperare de date dar si verificarilor de health dintre NAS si HDD-uri/SSD-uri.

Acum, revenind putin la Easter Egg-ul de care povesteam. Ce am primit noi de la Synology era intr-adevar un DS218, dar carcasa ascundea poate cea mai mare surpriza. In loc de traditionalele HDD-uri, in cele doua bay-uri am gasit doua SSD-uri Kingston super rapide, de 480Gb. Aici se schimba putin datele problemei. Clar, spatiul de stocare isi schimba usor destinatia, considerand ca ne mutam de la cei 24Tb despre care aminteam mai sus, la aproape 1Tb, dar cu alta destinatie.

Bun, bun, dar atunci pentru ce sacrificam spatiul de fapt? Pai, o facem pentru viteza. Mare. O buna parte din NAS-urile produse de Synology sunt gandite in sensul compatibilitatii cu unul sau mai multe SSD-uri in bay, pentru acces extrem de rapid din SSD cache. Sunt gandite pentru viteze de Read/Write de peste 500Mb/s, ceea ce face accesul si utilizarea datelor foarte facila. Mai ales in conditiile de lucru ale unui content creator, ideea de a accesa, modifica si stoca informatie de dimensiuni mari este mai mult decat binevenita. Aici mai degraba as avea in minte content-ul de video edit care tinde sa capete dimensiuni spectaculoase si sa testeze limitele oricarui echipament pe care ruleaza. 

Dupa ce m-am jucat cu DS218 cu SSD-uri-le Kingston, as incerca un upgrade-mix. Cu ceva vreme in urma, am avut placerea de a ma imprieteni cu DS418J si, cred ca un 4 sau 6 bay NAS cu doua SSD-uri si restul HDD-uri Seagate normale ar cam castiga jocul. Mai ales daca le organizezi in RAID , pastrand avantajele SSD cache-ului si viteza de acces dar profitand si de un spatiu de stocare ce ar putea face fericit si pe cel mai strict dintre utilizatori.

In concluzie, incep sa cred ca un NAS devine indispensabil intr-o casa. Fie ca iti pastrezi datele de munca, poze, edit video, muzica sau filme 4k, toate pot fi accesate de pe orice device si, cu un pic de know-how, pana si Alexa poate fi dresata sa puna muzica din NAS. Unde mai pui ca riscul sa pierzi informatie sau sa pleci de acasa fara fisierul de care ai nevoie la intalnire sau sa serviciu devine practic zero.

 

    Lasa un comentariu