Proiector cu mobilitate – BenQ GV1

Țin minte că una din primele poze pe care le-am văzut legate de #Vanlife era ceva cu un cuplu, un Volkswagen T1 sau T2, iar ei se uitau la un film pe proiector afară. Pe vremea aceea încă aveam Pajero si mă gândeam că dacă încerc să bag un ecran de proiecție sau ceva de genul în el, o să-mi blestem zilele pe drum. Câtă vreme am căutat o dubă să-mi placă și mai apoi am lucrat la Glorie, am avut în cap ideea că o să stăm seara la film, cu un rom bun și prieteni. 

Problema pe care am întâlnit-o mereu era că orice proiector îmi doream eu consuma destul de mult iar resursele noastre de energie trebuie amenajate suficient de bine încât să nu rămânem pe întuneric. 

La prima tură lungă în Africa cu camperul aproape terminat, cei de la #BenQRomania mi-au făcut cadou o jucărie extrem de faină: BenQ GV1. N-am stat prea mult să mă gândesc la treaba asta însă părea mai mult decât logic ca cineva să construiască un proiector pe baterii. Iar acel cineva a făcut o treabă foarte bună. 

Micul proiector GV1 este cam cat o doză de bere la 500ml, atât ca dimensiuni cât și greutate. Poate să fie folosit cam trei ore pe baterii dar există și opțiunea de a-l folosi direct alimentat. Mai mult decât atât, prin conexiunea USB-C poate să încarce device-urile de pe care pui filme.  Ca sa fie masa bogata, acționează și ca un speaker de 5 W ce poate fi folosit pentru cinema sau pur și simplu ca o boxă wireless ceea ce din nou mi se pare tare. Practic ai un proiector, powerbank și o boxă într-o singură jucărie extrem de compactă. 

Conectivitatea se face în mai multe moduri însă pentru ce mi-a trebuit mie a funcționat extrem de bine varianta de Wi-fi. Există de asemenea opțiunea de conectare prin Bluetooth  sau utilizarea unui stick de memorie USB C de pe care să poți citi informații.

Kitul este unul extrem de compact și conține proiectorul, o telecomandă care funcționează cu baterii CR2032, un transformator de priză de 230v, un cablu USB C – USB C si o husă de transport foarte faină care are și ceva protecție pentru a nu-l lovi. 

E de apreciat foarte mult creativitatea în ceea ce privește construcția. Optica unui proiector este totuși o treabă destul de complexă și pentru a înghesui totul într-un pachet atât de mic, musai trebuie niște soluții interesante. Una dintre acestea reprezintă capul mobil care îți permite să miști proiectorul 15 ° grade sus-jos pentru a găsi zona perfectă de proiecție.  Partea de focus este poate cea mai tricky din toată povestea asta, pentru că distanța pe care se poate mișca lentila este extrem de limitată. Astfel rotița din stânga proiectorului, care se ocupă de acest aspect, are nevoie de ajustări foarte fine. Într-un final m-am obișnuit și cu treaba asta însă poate cere un pic de antrenament. 

Citind și alte păreri, am văzut discuții legate de lipsa HDMI-ului. Parțial sunt de acord deoarece tradițional, orice proiector are un port HDMI dacă nu chiar DisplayPort. Pe de alta parte, conectivitatea asta ar veni cu un sacrificiu masiv la dimensiunea utilajului. Noi ne-am cam bazat pe Wi-Fi și nu am bagat un USB-C în el decât pentru curiozitate personală, deci nu prea am simtit lipsa asta. Dar, din nou, poate mă adaptez eu mai ușor la ce știe sa facă un device decat sa ma plang ca nu are tot ce vreau eu. În principiu nici un echipament testat de mine nu a avut 100% din ce mi-am dorit, dar e sanatos sa facem analiza pe target-ul lui mai degrabă decat sa avem așteptări nerealiste. Zic doar.

Ca și cifre micul GV1 stă cam așa:

Luminozitate – 200 de lumeni

Rezolutie – SD 854×480

Format – 16:9 (WVGA)

Contrast – 100,000:1

Moduri Video:  720p, 1080i, 1080p/60, 1080p/24, 1080p/25, 1080p/30, 1080p/50, 576p, 480p

Tip de lampaLED

Viata estimata a lampii –  20,000 hours  / 30,000 hours (Eco)

Digital Keystone – doar sus/jos

Dimensiune proiectie – 75 cm – 254 cm

Distanta de proiectie – 0.9 m – 2.9 m  

Dimensiuni 15 cm x 8 cm x 8 cm (HxWxD)

Greutate –  0.7 kg

Speakers 5.0 Watti

Alimentare 24 Watti 100V – 240V

Baterie – 3 Hours

În concluzie, în 12.000 km făcuți până în Africa și înapoi, micul proiector a ieșit la înaintare cat de des s-a putut. Acum te ajută tehnologia cat poate și ea, însă singura chestie pe care trebuia să nu o uit acasă evident că am uitat-o: un ecran de proiecție sau cearceaf alb. Drept urmare #GloriaTheSprinter s-a transformat în ecran de proiecție, atât la exterior cat și la interior când a fost urât. 

Una peste alta, pentru camping, aventură și outdoor, cu noul BenQ GV1 nu o să vă plictisiți de niciun fel. Fie că vedeți un film, vă jucați PUBG Mobile sau ascultați muzică, mi se pare un device must have pentru oricine vrea un pic de natură dar să păstreze vibe-ul de civilizație bine sănătos.

    Lasa un comentariu