Jucarii rezistente – Sandisk Extreme Pro SSD 1Tb

Azi vreau să va povestesc despre o chestie foarte faină pe care am primit-o de curând: un rugged SSD de la Sandisk, pe numele sau Extreme Pro. Noi lucram foarte mult pe drum, în condiții destul de dubioase și șansele să stricăm echipamentele pe care le folosim sunt rezonabile. Asta ne-a si facut sa avem, de asemeneas, echipamentele asigurate. 

Pentru că viteza de lucru și condițiile nu sunt foarte prielnice tehnologiei, tindem să avem produse de calitate care să țină la tăvăleală. 

Am primit recent noul Sandisk Extreme Pro SSD de 1Tb, care este un exemplu destul de bun al ceea ce ilustram mai sus. Eu am am o grămadă de carduri de la SanDisk din seria Extreme Pro: cinci de 256Gb, unul de 512Gb, unu sau două de 128, plus altele normale. Am fost foarte mulțumit de ele și a fost un brand de care m-am lipit – pentru inceput deoarece ca sunt produse bune dar si pentru că imi place foarte mult imaginea pe care au construit-o. 

Jucaria de azi este complet nouă. Este foarte foarte mic și este foarte foarte rapid, lucru pe care-l apreciez, mi-a plăcut designul și faptul că poți să-l pui la pantaloni, ceea ce probabil o să se întample, pentru că tind să pierd chestii. 

Sa ne uitam si pe cateva din specificatiile lui:

Capacitate (GB)1 TB
Dimensiuni (W x D x H mm):49.55 x 96.2 x 8.85
Interfata:USB 3.1
Software inclus:Mac OS 10.9+Microsoft Windows 10Microsoft Windows 7Microsoft Windows 8
Viteza de transfer:1050 MB/s

Am decis sa verific doua din cerlor mai relevante aspecte: viteza si rezistenta. Sunt multe soft-uri ce pot verifica viteza, bineinteles – unele mai precise, altele mai putin, unele cu mai multe optiuni decat altele. Ce m-am obisnuit eu sa folosesc este app-ul BlackMagic Disk Speed Test, fiind dezvoltat de o companie care are de-a face cu cantitati mari de date in blocuri mai mari sau mai mici si care, logica dicteaza ar avea o idee destul de clara legata de ce vor pe partea asta. 

Testele au fost interesante. Am tras urmatoarele concluzii:

  1. Viteza depinde de formatul pe care il alegi pentru SSD (cel putin empiric). FAT32 – 800mbps fata de ExFAT 940mbps in exact aceleasi conditii, cu exact acelasi tip de date.
  2. Lungimea si calitatea cablului folosit conteaza enorm. Folosindu-l pe cu care vine mi-a rezultat in doua teste 980mbps. Cablul USB C cu care vine Macbook Pro-ul meu a livrat 940mbps iar un cablu generic UBC C – USB C a coborat pana aproape de 800mbps
  3. Se impaca extrem de bine cu Macbook-ul si se poate lucra de pe el foarte rapid. Am lucrat un proiect intreg (390Gb) 4K in Premiere Pro si nu am sesizat nici o diferenta intre modul in care se misca proiectul pe memoria interna a mac-ului si pe SSD – Aceasta pentru mine este o observatie relevanta, avand in vedere ca SSD-urile cu care vin echipate seriile pro sunt extrem de rapide, posibil cele mai rapide cu care am avut de-a face,, cu o medie de peste 1.7gbps

Partea de rugged a fost si ea testata cu atentie. Nu de alta dar oricum, la un moment dat devine bineinteles utila, deci de ce nu acum?

Cum povesteam mai devreme, am avut nevoie sa fiu sigur ca isi face treaba. La o inspectie vizuala, corpul din magneziu si cauciuc siliconic anti-derapant pare ca ar proteja datele suficient de bine, depinde si pentru cat timp si la cate cazaturi de la 2 metri. Desi … mi se pare rezonabila aceasta distanta pentru ca de putine ori ajungi sa il scapi de la geam. Pe de alta parte, lasat in soare o zi intreaga si apoi peste noapte in congelator, nu am avut nici o problema cu el.

Testul suprem a venit in momentul in care am mers mai departe de IP55-ul specificat – Daca este splash proof … oare am putea crede ca este si waterproof? L-am bagat intr-o cana cu apa, complet si l-am lasat acolo cat am pregatit micul dejun (si am mai facut asta o data pentru review-ul video). In ambele cazuri, l-am uscat cu atentie si a pornit fara probleme, lucrand in continuare la proiectul din Premiere Pro.

Fie ca vrei sa mergi iarna in Islanda pentru fotografii ale aurorei boreale, ori ca ajungi in Malaysia in padurile tropicale cu umiditate 90%, Sandisk Extreme Pro SSD e o alegere excelenta, extreme de compacta si foarte, foarte safe.

    Lasa un comentariu