ViewSonic M1 Mini – neasteptatul proiector de buzunar

Impresia mea este că, de foarte multă vreme, proiectoarele au fost privite în România în două feluri destul de diferite: fie cele din sala de ședințe de la serviciu fie cele de la cinematograf. Cred că abia în ultimii ani acestea au început să prindă cu adevărat și publicul casnic, între care și oamenii care preferă o noapte în natură. 

La fel, în momentul în care te gândești că ai vrea să te uiți la ceva pe proiector apare o suită firească de probleme care implică o serie de cabluri, setări de toate felurile si alte inconveniente. Dar dacă totul ar fi simplu, mic și rapid? 

Aici intră în scenă noul ViewSonic M1 Mini, proiector dibaci de buzunar care are ca scop în viață să ajungi de la gândul de a vedea un film la a-l vedea efectiv în doar câteva secunde. 

Astfel primesc vestea minunată că va ajunge la mine jucăria. Sună curierul, ridic coletul și rămân ușor interzis: cutia părea foarte mică. Atât de mică încât cutia și ambalajul abia dacă ar fi strâns de un proiector ca dimensiune. Desfăcând treaba, dau de o cutie și mai mică, la fel ca păpușile rusești. Nu știam ce se ascunde înăuntru pentru că părea mult prea mic pentru a fi un proiector cat decât funcțional după așteptările mele. Într-un final deschid cutia și dau de ce pare a fi un portofel o idee mai mare pe care scria discret ViewSonic. Ia să vedem. 

Fără îndoială este cel mai mic proiector pe care am pus mâna până acum. La o primă analiză are trei porturi: un Micro USB de încărcare, un USB normal pentru stick cu media/muzica și un HDMI pentru input video. Mi se pare absolut suficient. O secundă m-am gândit la USB-C însă nu pare o necesitate. Ca să fie mai funky, vine cu trei cover-uri diferite pe turcoaz, galben sau gri. Pentru partea de muzica, dar si pentru filme, micul proiector vine cu speakere interne JBL cu un sunet bun. Intrebarea mea recurenta este mai degraba unde au inghesuit tot, mi se pare ceva fantastic. Ca si design este absolut minimal si eficient, avand insa optiunea de 3 carcase de culori diferite, interschimbabile, care sa se asorteze cu … in esenta orice. Cand zic minimal, simt ca trebuie mentionata dimensiunea in centimetri:


10.9 x 10.4 x 2.8 cm

Prima chestie pe care am apreciat-o este că pornește aproape instant, iar până să ajungi să proiectezi ceva e o chestiune de două trei secunde. Fiind un proiector pe led, nu are nevoie să se încălzească lampa, iar la 2 m distanță îți rezultă o proiecție tot de aproape 2 m ceea ce mi se pare absolut onorabil. 

Mai departe M1 Mini are ceea ce ViewSonic numeste Auto V Keystone, care ajusteaza forma proiectiei automat in functie de unghiul la care se afla proiectorul fata de ecran.Când l-am deschis prima oară și am încercat să mă joc cu el, am observat că tot face ajustări dar mă gândeam că se întâmplă complet altceva. Nu-mi imaginam ca o jucărie de genul ar putea avea built-in o funcție atât de faină. Tot la partea de mențiuni tehnice aș aduce aminte că tehnologia lor led oferă în teorie aproximativ 30000 de ore de proiectie in modul Eco.

Suficiente cifre pentru început, am zis că e un moment ideal să-l punem la treabă. Pentru nopțile întunecate, cei 120 lumeni LED / 50 de lumeni ANSI sunt destul de ok. Există acest rating pe două valori datorită faptului că percepția imaginii produse de proiectorul led și intensitatea culorilor este diferită și astfel am avea un rezultat similar perceput de 50 de lumeni ai lui M1 Mini precum dintr-un proiector cu lampă cu 120 de lumeni.  

Pentru o seară de relaxare rezoluția nativă de 854×480 nu mă deranjează absolut deloc – este un proiector pentru timp liber care nu promite performante nerealiste in zona de rezolutie. Sunt câteva lucruri pe care le-am testat si anume cat ține bateria pe modul ECO și care este consumul sau de pe un powerbank. 

Diferenta pe cititor nu a fost asa mare, insa se poate sa fi folosit un mix de alimentare plus baterie interna. Avand in vedere ca toate orele in care l-am folosit (ceva mai mult de 18 ore, dupa imaginea de mai jos) au fost inregistrate pe cititor, cam asa arata rezultatul. Personal, ma declar foarte incantat. Nu am gasit informatii despre baterie dar in modul eco a tinut o ora si un sfert. Bineinteles, aici intervin si alte argumente: temperatura la care functioneaza, daca a fost incarcat 100%, etc. 

În principiu ideea că ai un proiector care poate fi alimentat cu orele (cam 8 ore din 20.000 mAh) de un powerbank obișnuit de telefon mi se pare excelentă si pune în valoare interesul pe care și l-a dat compania pentru conectivitate și simplitate. Consumul pe care l-am avut eu l-ati putut vedea mai sus.

Până să mă joc mai mult cu el nici nu am realizat că are un cooler, deși pare firesc. Spun asta pentru că, incercând să-l mut, simțeam cum suflă aer cald și am avut un moment de “aha”. Până atunci nu luasem în considerare striațiile de pe el (pe care le credeam de design) și evident nici ventilatorul din interior având în vedere că are 25 dB. 

Evident, întotdeauna vor mai fi lucruri de zis la orice Review pentru orice produs. Personal, având în vedere că noi petrecem atât de mult timp în Gloria care are un spațiu destul de limitat, dar ne place să avem confortul dintr-o casă, îmi surâde teribil de mult ideea de a-l avea pe M1 Mini cu mine. Nu ocupă mult, își face treaba bine iar toate funcțiile pe care le are mi se pare că au fost gândite astfel încât să vină în ajutorul utilizatorului amator, care isi doreste sa aiba un proiector dar nu sa citeasca un meniu de 150 de pagini despre cum sa-l puna in functiune. 

    Lasa un comentariu